Roken op de barbecue

Roken op de barbecue

Roken op de barbecue is een populaire manier om gebruik te maken van de BBQ. Door vlees, vis en/of groenten op uw barbecue te roken krijgt uw gerecht een bijzondere en heerlijke rooksmaak. De welbekende barbecuesmaak. Ook zorgt het roken van uw gerecht voor het behoud van de juiste voedingsstoffen. Met houtsnippers in verschillende smaken kunt u nog meer unieke smaken aan uw gerechten toevoegen.

De juiste barbecue

U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen. Er zijn een aantal barbecues speciaal gemaakt voor het roken, bijvoorbeeld de prachtige serie van Weber Smokey Mountain.

Hoe werkt het?

Voor het roken op de barbecue, gebruikt u indirecte hitte. U maakt namelijk gebruik van slowcooking omdat de rook tijd nodig heeft om smaak af te geven. Als u vlees of vis direct boven de hitte legt, gaart het te snel en krijgt uw gerecht weinig rooksmaak. Bij de indirecte methode ligt uw vlees, vis of groenten niet direct boven het vuur.

Bij een houtskoolbarbecue schuift u de hete kolen naar 1 kant van de barbecue en legt u uw gerecht aan de andere kant op het rooster. Zo wordt uw eten indirect verwarmt. Bij een gasbarbecue met meerdere branders, kunt u 1 brander op een lagere temperatuur of uit zetten. Op een elektrische barbecue legt u uw gerecht op het minst warme gedeelte voor indirecte garing.

Om te kunnen roken gooit u in het water geweekte houtsnippers op de hete kolen op een houtskoolbarbecue. Er ontstaat nu rook en bij het sluiten van de deksel, rookt u uw gerecht en krijgt het een heerlijke rooksmaak. Op een gas- en elektrische barbecue kunt u gebruik maken van een smokerbox en/of rookplank. In de smokerbox plaatst u geweekte houtsnippers voor het ontstaan van rook. De rookplank maakt u van te voren vochtig en hierna legt u bijvoorbeeld een stuk zalm op de plank voor een perfecte garing.

Om de ultieme smaak van roken te bereiken moet u goed de tijd te nemen, het duurt even voordat de smaken in het gerecht trekken. Uiteraard is de smaak het meer dan waard! 

Rookaccessoires

Voor het roken van gerechten zijn er verschillende accessoires beschikbaar. Zo kunt u een smokerbox gebruiken voor het gemakkelijk creeren van rook op uw barbecue. Er zijn vele houtsnippers verkrijgbaar met verschillende smaken, zo kunt u uw eigen smaak bepalen voor een heerlijke maaltijd. Bekijk alle rookaccessoires.

Rookaccessoires